Tanulmányi kirándulás 2018.

Kedves Alkotók!
 
A Népművészeti Egyesületek Szövetsége negyedik szakmai tanulmányútját szervezi tagjai számára 2018-ban, ez alkalommal Szlovákiába és Dél-Lengyelországba.
A korábbi tanulmányutak pozitív visszajelzéseit figyelembe véve egy újabb néprajzi területet vettünk célba, hogy az ott szerzett ismeretekkel, tapasztalatokkal gyarapítsuk tudásunkat, további szakmai és baráti kapcsolatokat alakítsunk ki.
Ennek reményében invitáljuk tagjainkat Szlovákia és Dél-Lengyelország néprajzi és történelmi értékeit felfedező tanulmányutunkra.
 
A tanulmányút célja: A néprajzi értékek és hagyományok tanulmányozása, ismeretek bővítés, tapasztalatszerzés és azok hasznosítása
A tanulmányút időpontja: 2018. október 4-7. (4 nap, 3 éjszaka)
 
A program minimum 42 fő befizetése esetén indul!
 
Utazás: autóbusszal, maximum 46 fő!
Elhelyezés: 3 csillagos szállodában (2 éjszaka Krakkóban, 1 éjszaka Ólublón)
Ellátás: félpanzió  (vacsora és reggeli a szálláson)
Gyülekező: Budapest, Népliget-Planetárium, 2018. október 4-én, 7 óra
 
Tervezett hazaérkezés: Budapestre október 7-én, 20-21óra körül
 
Útvonal: Budapest – Besztercebánya - Podbjel – Zuberec – Turdossin – Chyzne (lengyel határ) – Krakkó – Nowy Targ – Zakopane – Lendak – Ólubló – Kisszeben – Eperjes – Kassa - Miskolc – Budapest.
 
Szükséges úti okmány: Érvényes útlevél, vagy kártya típusú személyi igazolvány

 
Program

Indulás: 2018. október 4. reggel 7.30 óra!
Indulás helye: Budapest, Népliget – Planetárium előtt

  1. nap csütörtök

 Budapesti indulás, folyamatos utazással. Árva váránál fotószünet. Első szakmai programunk az Árvai Falumúzeum fő látnivalója a Zuberec-i /Bölényfalu/ skanzen házainak, tárgyainak megtekintése. Több mint 50 berendezett faház látható, különböző építészeti jegyekkel. A skanzen gyöngyszeme a 15. században épült fatemplom.
Következő megálló: Turdossin Világörökséggé (VÖ.) nyilvánított, és Europa Nostra díjjal kitüntetett fatemplomának kazettás mennyezetét tekintjük meg. Utunkat a lengyel határ átlépése után folytatjuk Krakkóig, ahol 3 csillagos szállodában lesz a szállásunk (2 éjszaka). Vacsora.

  1. nap péntek

Reggeli a szállodában. Az egész napot Krakkóban töltjük. Megtekintjük a Néprajzi Múzeum gazdag gyűjteményét, majd a Wawel királyi vár textil-restauráló műhelyét, ahol a régi textilek, faliszőnyegek szakszerű javításába nyerhetünk betekintést helyi vezető által.
A szakmai programok után városnézés idegenvezetővel, majd szabadidő.
Lehetőség a Wawel királyi vár belső termeinek megtekintésére (fakultatív), a Székesegyház és az altemplom, magyar királyok sírjainak megtekintése. Posztócsarnok, (vásárlási lehetőség, fizetési eszköz lengyel Zloty) Mária templom, Jagelló egyetem.
Vacsora, szállás ugyanott. 

  1. nap szombat

Reggeli a szállodában.
Indulás Krakkóból Nowy Targ érintésével Zakopaneba. Részvétel a Nowy Targ-i kirakodó vásár forgatagában, bőr, szűcs, fa, textil, valamint helyi sajtok piaca. Vásárlási lehetőség. (fizetőeszköz: lengyel Zloty!)
Továbbutazás Zakopánéba. Séta a tipikus fafaragású házak között, Zakopane főutcáján, a Krupowki utcán, üzletek, kézműves árusok sokasága mentén. Az egyedi „zakopane”-i stílusban épült faház a Willa Koliba megtekintése belülről is. Mívesen megmunkált használati tárgyak és bútorok, lakásbelsők láthatók (fizetőeszköz: lengyel Zloty). Szép idő esetén a Gubalowkára is érdemes felmenni a szép kilátásért (fakultatív).
Délután elhagyjuk Lengyelországot és következő megálló Lendak-ban lesz, (Szlovákia) gurál falu, mely népviseletéről híres, ma is büszkén viselik, különösen ünnepnapokon.
Megtekintjük a textil és viseletgyűjteményt, beöltözésre is lesz lehetőség.
Tovább utazunk Ólublóra, ahol gyönyörű környezetben a szálloda és vacsora vár bennünket (fürdőruha!). 

  1. nap: vasárnap

Reggeli a szállodában.
A magyar történelmi múlttal bíró vár alatti szabadtéri múzeum házait és azok berendezéseit tekintjük meg. Majd lehetőség a vár magaslatába felmenni és megtekinteni a várat kívülről és a belső termek kiállítási anyagát is (fakultatív), (fizetőeszköz: Euro).
Tovább utazva Eperjesen állunk meg, ahol a városka főterén álló reneszánsz stílusú Rákóczi Ház mai, múzeumi funkciójába nyerünk bepillantást, így a néprajzi gyűjteményébe is (csipke). Kora délután Kassán keresztül indulunk hazafelé /Kassán nem állunk meg/ és Miskolc érintésével érkezünk Budapestre.
 
Tervezett hazaérkezés: október 7-én, 20-21 h körül.
 
(A program változtatás jogát fenntartjuk!)
 
Részvételi költség:   59.000 Ft/fő
 
Ez az összeg magában foglalja az utazást busszal, a szállásköltségeket 3 éjszakára, félpanziós ellátást, (reggeli, vacsora a szálláshelyen) a gépkocsivezetők kötelező napidíját és ellátását, a bel- és külföldi autópályadíjakat, valamint a helyi idegenvezetést.
 
Nem tartalmazza a múzeumi belépőket, a baleset- betegség és poggyász biztosítást – mely egyéni igény szerint kötendő.
 
Megjegyzés: a belépődíjak összegét az autóbuszon szedjük össze. (Zlotyban és Euróban) 
Kb. 15 Euro + 40 Zloty.  Kérjük, hogy előre váltsatok itthon pénzt!
A fakultatív programok külön fizetendők.
 
Jelentkezni a mellékelt jelentkezési lap visszaküldésével és a 25.000.-Ft előleg befizetésével lehet, mely összeget az alábbi számlaszámra kérjük befizetni, vagy átutalni:
 
                                      Népművészeti Egyesületek Szövetsége
                                                    OTP Bank Nyrt.
                                       1013 Budapest, Alagút u. 1-3.
                                              11701004-20105413
                           Közlemény rovatba: Tanulmányút 2018. előleg
 
Jelentkezési lap visszaküldésének határideje: 2018. március 12.
Előleg befizetési határideje: 2018. március 20.
 
Bizonyára ebben az évben is sok szakmai tapasztalattal, hasznos élménnyel gyarapodik a tanulmányút minden résztvevője.
 
Jelentkezési lap

Üdvözlettel:

Igyártó Gabriella
ügyvezető igazgató