Levél a Páva védjegy honlaphoz

Tisztelt Alkotó!
 
A  népművészeti alkotók munkáit a kézművesek kérésére Magyarországon és a világon egyedülálló módon hivatalos – a szakma jeles szakembereiből: néprajzkutatókból, művészettörténészekből, iparművészekből, kézműves mesterekből álló – zsűri minősíti. Pozitív elbírálás esetén az alkotások zsűriszámot kapnak. Ennek hátterét az Emberi Erőforrások Minisztériumának nemzeti intézménye hatósági jogkörként a Hagyományok Háza  Népi Iparművészeti Osztálya biztosítja.
 
A Hagyományok Háza és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége (NESZ) együttműködésében 2015-ben megújult a magyar népi iparművészeti termékek hitelességét, minőségét és eredetiségét már több évtizede garantáló Páva védjegy.
 
A védjegy alkalmazásának az a célja, hogy a laikus vásárolóknak tájékozódási pontot nyújtsunk annak érdekében, hogy a vevők ennek segítségével egyértelműen el tudják különíteni a minősített népi kézműves termékeket, más áruktól.

Az öntapadós TANÚSÍTÓ védjegy a zsűrizett termékeken elhelyezhető megkülönböztető jelzés, amely az áru minőségét tanúsítja, és amelyhez a fogyasztók ragaszkodnak, érzelmileg kötődnek és hajlandóak akár többet is fizetni az adott termékért. Az ilyen portéka megvásárlásával értékes, eredeti magyar népi iparművészeti alkotásokhoz juthatnak az érdeklődők, amellyel támogatják a hazai népi iparművészeket, valamint segítik a tradicionális magyar népművészet és népi iparművészet fennmaradását.

Az alkotók az első védjegyet minden zsűrizett alkotásuk után ingyen kapják a Hagyományok Házától. További védjegyek vásárolhatóak a zsűrizett termékekre (a tervező által megadott mennyiségben) a Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztályán: 1011 Budapest Szilágyi Dezső tér 6. szám alatt, vagy e-mail-ben jelezve a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen, a befizetést igazoló csekk elküldésével. A matricákat 21 darabot tartalmazó íven árusítjuk, 210 Ft / ív (10 Ft/védjegy) áron. Pávavédjegy táblácskára ragasztható öntapadós matricát (felirat: „Itt zsűrizett termékek kaphatók.”), ugyanitt lehet igényelni a standról, vagy műhelyről készült fotó megküldésével.
 
Az új védjeggyel egy időben indult a www.pavavedjegy.hu oldal, amelyet a Népművészeti Egyesületek Szövetsége üzemeltet. Ide a  védjeggyel ellátott termékek zsűriszáma és fotója kerül fel, valamint az alkotók rövid bemutatkozása, és újabban a műhelyükről és a mesterekről készült munka közbeni képek, hasonlatosan egy saját honlapfelülethez. Azt a célt szolgálja a pávavédjegy honlap, hogy a zsűrizett kézműves termékeket vásárló személyek könnyen le tudják ellenőrizni egy adott tárgy zsűriszámának valódiságát és eredetét, és a honlapon barangolva további minősített népi kézműves alkotások megvásárlására legyenek ösztönözve. A védjegyek ezen felül sorszámozottak, így visszaellenőrizhető ki használja fel azokat.

Amennyiben Ön is szeretne munkáival a Páva védjegy honlapon szerepelni, kérjük, hogy jelezze szándékát a következő elérhetőségek valamelyikén:
Népművészeti Egyesületek Szövetsége
1011 Budapest, Szilágyi Dezső tér 6., 1. em.
Telefon: 06 1 214 31 47
Tel. / Fax: 06 1 214 35 23
E-mail:  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Ehhez küldjön el egy rövid szakmai bemutatkozást, illetve a közlendő tárgyak zsűriszámát és megnevezését, illetve jó minőségű fotókat is mellékeljen.  A fotók fájlnevei a zsűriszámok és az alkotása megnevezése legyen (pl. HA 123 2017 Pannónia csipke). Ezen kívül a mellékelt adatlapot is küldje vissza kitöltve. A Páva védjegy honlapra való felkerülés egyszeri regisztrációs díja 2000 Ft/fő.

Adatlap a Páva védjegy honlaphoz
 
Amennyiben felkerülési szándékát 2017. július 15-ig jelzi, ingyenes tárgyfotózást biztosítunk az Ön részére a Mesterségek Ünnepe ideje alatt. Az itt készült fotókat máshol is felhasználhatja, például vásárokra jelentkezéshez szükséges portfóliókban, saját honlapon, facebook oldalon. Úgy gondoljuk, hogy napjainkban már elengedhetetlenek az alkotásokról készített jó minőségű fotók annak érdekében, hogy a piacon érvényesülni tudjon egy kézműves alkotó.

Bízunk benne, hogy felkeltettük érdeklődését, hiszen ez az ügy közös érdekünk!
 
Alkotómunkájához sok erőt kívánva, üdvözlettel:
 
Igyártó Gabriella                                              Illés Vanda
ügyvezető igazgató                                          osztályvezető                              
Népművészeti Egyesületek Szövetsége          Népi Iparművészeti Osztály

www.nesz.hu
www.mestersegekunnepe.hu
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.