XVIII. Kőrös-völgyi Sokadalom

Ez évben tizennyolcadik alkalommal kerül megrendezésre a Körös-völgyi Sokadalom, a Dél-Alföld népművészetének ünnepe, amely sokszínű programkínálatával várja a Gyulára látogatókat, a vár előtt, erre az alkalomra kialakított sokadalmi téren. A néptánc és népzene mellett a népi kismesterségek képviselői is bemutatkoznak a háromnapos forgatag alatt. A Körös-völgyi Sokadalom több intézmény és szervezet közös összefogásával valósul meg.

 

A festői környezetben, Európa egyetlen éppen maradt gótikus téglavárának tövében megrendezett sokadalom a nevéhez illően nemcsak egy fesztivált foglal magába. A Körös-völgyi Sokadalom és kísérőrendezvényei - Határ Menti Összművészeti Fesztivál, Országos Gyermektánc Fesztivál gálaműsora, Békés Megyei Néptáncosok Találkozója, Békés Megyei Néptáncgála, Körös-völgyi főző- és a pogácsasütő verseny, Dél-alföldi fafaragó- és  fazekas verseny - az értékek ápolása mellett a világviszonylatban is fontos magyar népi kultúra szinte minden elemét megjeleníti a kínálatban, legyen az egy táncgála vagy egy hamisítatlan gasztronómiai csemege.

A XVIII. Körös-völgyi Sokadalom fő témája megemlékezés a reformáció 500. évfordulójára. Ennek kapcsán a rendezvény ideje alatt megtekinthető a „A reformáció történelmi és kulturális öröksége az élő népművészetben” című kiállítás, valamint korabeli könyvkötészeti, nyomdai, hímző és rézműves műhelyek várják az érdeklődőket. A gyermekek mindhárom nap alatt reformáció korabeli gyermekfoglalkozásokon, régimódi játszótéren, ügyességi és népi játékokkal múlathatják idejüket.

 

Népi kézművesek ismertetik meg a látogatókat a sok helyen már elfeledett régi mesterségek fortélyaival, ahol önmaguk is belekóstolhatnak egy-egy mesterség alapfogásaiba, valamint a vásárban a népi iparművészetnek garantált minőségű és tradicionális esztétikai értéket képviselő termékeihez juthatnak.

 

A rendezvény szervezői nevében várunk minden kedves, a népművészet iránt fogékony vendéget 2017. június 30 – július 2. között Gyulán, a XVIII. Körös-völgyi Sokadalmon!

Szórólap